събота, 5 януари 2013 г.

Как да променим дома си с помощта на...салфетки?


Чували ли сте за декупаж? И аз до скоро не бях, но преди 1 година чух за него. Това е всъщност приложно изкуство, като точното определение на думата Декупаж произлиза от френски (decoupage) и в  в превод означава “изрязвам“ или казано с други думи изготвяне на колаж или хартиена апликация. Това е изключително интересен и лесен начин да преобразите до неузнаваемост старите мебели, или да промените стила на дома си. Декупаж може да направите на почти всичко което се сетите...Може да преобразите най-обикновена чиния в часовник, или да направите макарата за кабел във малка масичка за кафе или поставка за саксии....Може да превърнете стария бабин скрин във произведение на изкуството. 
Ще ви обясня накратко за самата техника. Обикновено се прави със салфетки (това е най-евтиния и достъпен начин), но може и с декупажна хартия (продават я в специализираните магазините за художествени материали), но има и в доста сайтове.
Важно е да знаете, че за целта трябва да имате основа, най-добре светла, но има случай в които стои добре и тъмна основа с ярки елементи.
Ето тук основата е тъмна

 Това е необходимо, за да може желаните от вас мотиви, които ще апликирате, да изпъкнат и да запазят естествения си цвят. В противен случай, цветовете няма да са наситени, а ще стоят бледи и някак ефирни. По-скоро като избелели. Ако предметът, който ще декорирате, е бял на цвят работата ви се улеснява, защото не е нужно да го боядисвате предварително. И така...боядисвате предмета, който ще правите с блажна боя, След като сте подготвили предмета за декориране, изрежете мотив от салфетка, който ви е харесал, и който ще бъде украсата на вашата ваза например. В повечето случаи салфетките са дву- или трипластови, така че се постарайте да отделите най-горния пласт (този с картинката). Сега внимателно наложете мотива, докато не решите къде е най-удачно да го залепите. Не търкайте, не натискайте силно, защото салфетката се е намокрила от лепилото и ще се разкъса! След това с мека четка нанесете тънък слой лепило за декупаж директно върху мотива, като внимавате да не скъсате салфетката или да не се получат гънки. Няма да сгрешите, ако си купите обикновено лепило Ц200, което става прозрачно, след като изсъхне. При по-голям интерес, талант, творчество и разнообразие от идеи, може да оцветите празните пространства между отделните мотиви от салфетки в желани от вас багри. Успешно може да съчетаете техниката декупаж с изобразителното изкуство, като доизрисувате някои от фигуралните елементи от салфетките.













Сега ви предстои да изчакате известно време, докато лепилото и боята изсъхнат добре. Аз обикновено го оставям за следващия ден. Ако сте постигнали желания от вас ефект като цветове и форми, нанесете тънък слой акрилен лак върху предмета, който декорирате, изчакайте да изсъхнеи нанесете още един слой.

Хубавото на декупажа е, че ви дава възможност да развиете фантазията и въображението си в различни посоки и да се чувствате удовлетворени, гледайки плодовете на труда си. Ще видите, че това приложно изкуство е колкото практично, толкова и забавно, почти като детска игра.
Ето и моите скромни опити в декупажа....все още се уча, но като се осмеля, мисля да преобразя един скучен скрин у дома..Отдавна съм му хвърлила око :))))))))))))))

  Преди:

След:


  Преди:


След:






5 коментара:

  1. Ани,създала си чудесно местенце! Радвам се, че те открих! Имам няколко неща направени с тази техника и ми е много интересно да правя, да майсторя нещо, разбирам вълнението и стимула ти!Чудесно е нещо да излиза от ръцете ти ....
    Искам да те поздравя с настъпването на новата година и да ти пожелая здраве! Късмет и вдъхновение във всяко начинание!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Бети, наистина е страхотно да можеш да развихриш въображението си и да направиш произведение на изкуството от една обикновена, скучна мебел...Радвам се, че ти харесва блога ми :)

      Изтриване
  2. здравей.страхотни неща.искам да те попитам как върху тъмни мебели го постигаш ефекта,защото при мен не изпъква

    ОтговорИзтриване