сряда, 19 февруари 2014 г.

Печена картофена торта

Наскоро имахме гости и исках да направя нещо различно от всичко, което съм приготвяла до сега...мислих мислих и тъй като обожавам картофени кюфтета реших да импровизирам и да направя една торта, която предполагам никой до сега не е правил - печена картофена торта! Яла съм картофена торта, но не печена. Получи се УНИКАЛНА вкусотия, която освен, че гали очите с красив външен вид се оказа и истинско кулинарно произведение! беше наистина предизвикателство за мен тъй като не знаех какво ще се получи като краен резултат, но усилията ми се овенчаха с успех и всико бе излапано с възторжени реплики и шумно мляскане! Хахах сигурно ви звуча така сякаш циганката която ме е хвалила се е споминала, но тези които ме познават знаят, че по принцип съм по-скоро критична към кулинарните си умения. Този път обаче наистина се почувствах горда със себе си! Ето и прекрасната рецепта за тази фантастична солена торта:

Печена картофена торта


Необходими продукти:


2 кг. Картофи
1 връзка пресен спанак
100гр шунка
7-8 бр кисели краставички
200гр гъби печурки
200гр краве сирене
 6 бр. яйца
Малко майонеза и френска горчица
Чубрица
Черен пипер
Олио
1 с.л брашно
200гр кашкавал или пармезан
Морков
Маслини за декорация

Начин на приготвяне:


Сваряваме картофите, обелваме ги и ги намачкваме на пюре. От тя правим смес за картофени кюфтета – слагаме 1 яйце, натрошеното сирене, чубрицата, черния пипер, брашното и солта и размесваме до хомогенна смес. Разделяме така получената смес на две равни части ( това ще са фактически двата блата ) и в едната прибавяме ситно накълцания пресен спанак. Намазваме една форма за торта с мазнина и разстиламе картофения блат без спанака, като го притискаме хубаво за дъното. После нарязваме гъбките и ги запържваме за кратко в мазнина за да излезе водата от тях, нарязваме и шунката на дребни кубчета. Върху разстлания първи картофен блат нареждаме запържените гъби, шунката и част от киселите краставички (другите оставяме за декорация).
През това време сварете хубаво яйцата – те ще ви трябват за накрая - трябва да са достатъчно твърди за да може после да ги напълните.
Поставяме и втория картофен блат ( със нарязания спанак) и отново притискаме плътно с ръце и го заглаждаме. Слагаме тортата да се пече в загрята на 180 градуса фурна до приятен, златист цвят.

Докато тортата се твърдо сварените яйца се обелват и разполовяват по дължина.. Отделяме жълтъците в една чинийка и ги намачкваме с вилица. Прибавяме майонезата и френската горчица и разбъркваме сместа. Избрах френска горчица защото е по-красива за декорация и вкусът и е наистина страхотен! Разбира се може и с обикновена, дижонска или каквато искате.С тази смес напълваме  ( може със шприц, може и с лъжичка) белтъците на яйцата ( в гнезденцата в които е седял жълтъка). Когато тортата се изпече след като я извадим наръсваме кашкавала – аз не го запекох за да се разтопи от топлите блатове и да е мек.  И накрая украсяваме - нарязвате киселите краставички на лентички и декорирате с фаршированите яйца, сварения морков и маслините. Вадим тортата от формата внимателно едва когато е изстинала.










1 коментар:

  1. Здравейте Ани,
    Видях рецептата ви за питка в Готвачница и бих искала да я опитам, не знам какъв грамаж кисело мляко да използвам тъй като има кофички по 350гр, по 400гр и по 500гр. Бихте ли ми казали какъв грамаж използвате в рецептата

    ОтговорИзтриване