петък, 4 януари 2013 г.

Едно нетипично звездно тирамису.......


Коледа отмина, новогодишната нощ също! Бързо и неусетно...Толкова чакане, толкова вълнение, приготовления...И накрая остана само весел спомен. От края на ноември месец чакаме Коледа с малката Вержи. Писахме писмо на дядо Коледа с подробно описание на сервиза за кафе, който искаме. Тази година дядо Коледа се оказа много щедър и вместо един подарък и донесе цели 5!!! Явно много е слушкала сладката ми  малка Вержи :)

Но по традиция у нас редом с Коледа празнуваме и рождения ден на мъжа ми или както всички му казваме напоследък "тати Мони", който е роден ( за добро или за лошо) точно на 25.12...на връх Коледа...Много се чудих каква торта да приготвя и реших да е някакъв вид тирамису...Обаче реших да го направя по-различно от оригиналната рецепта, защото нея съм я правила хиляди пъти, а и исках да експериментирам. И така започнах да ровя, докато не се сетих за един приятел, който веднъж добросърдечно беше донесъл в нас уникално вкусно тирамису, но не с класическите бишкоти, а с обикновени блатове за торта и........ течен шоколад! Аз обаче реших, че като ще експериментирам, поне да е докрай. И прибавих, освен маскарпоне и заквасена сметана, като по този начин замених течната сметана от оригиналната рецепта за да олекотя консистенцията...Получи се неописуема експлозия от вкусове на кафе, пухкав, лек, въздушен крем и плътни блатове! 
Ето и необходимите продукти за рецептата "Звездно Тирамису"
А защо звездно, ще разберете от снимката :)



Необходими продукти:
- 3 бр. готови блатове (шоколадови)
- 200 г. сирене Маскарпоне
- 2 големи кофички заквасена сметана
-1-2бр. ванилия
- 2бр.  яйца
- 4 с.л. захар (може и пудра захар, защото по-лесно се разтваря, но тогава дозата е 6 лъжици захар)
- 4-5 с.л. течен шоколад
- 1 ч.ч. готово силно кафе
- ликьор, може и "Бейлис"
- 100 г ядки за украса (аз използвах  орехи, но може и други ядки)
- какао на прах (за поръсване най-отгоре)
Начин на приготвяне:
Разбиваме маскарпонето с 3 с.л. захар и към него добавяме заквасената сметана, като объркваме внимателно до хомогенизиране, като прибавяме1-2 прахчета ванилия. Отделно разбиваме яйцата на пухкав сняг и прибавяме внимателно и тях, като разбъркваме леко, с дървена шпакла за да не излезе въздуха.
Слагаме първия блат и го навлажняваме с 1/3 от кафето и ликьора. Отгоре разстиламе 1/3 от полученият крем. Слагаме втория блат и него също навлажняваме с половината от останалото кафе и ликьора. Намазваме с предварително затопления течен шоколад. Отгоре разстиламе половината от останалия сметаново-яйчен крем. С третия блат постъпваме както с първия. Намазваме цялата торта с останалият крем. Смиламе ядките и украсяваме тортата по ръба. За ефектен вид си изрязваме от хартия една или няколко звездички ( може и сърчица, къщички, лапички или каквото ви роди въображението) внимателно ги поставяте върху повърхността на тортата и със сито поръсвате с какао. След това внимателно отстранявате формичките.
Добре тортата да престои 1 нощ в хладилника, преди да сервирате! 


Надявам се да ви е харесала рецептата мили приятели, а аз ви пожелавам през идната година много здраве, много поводи за усмивки и много мечти, които да реализирате! 





2 коментара:

  1. Здравей
    желая успех на местенцето ти!
    тирамисуто ти изглежда чудесно!
    поздрави и хубава неделя
    Мария

    П.С.
    имаш проверка с дума при коментарите,което усложнява поставянето на коментари

    ОтговорИзтриване
  2. Мерси МИРИАМС, ще поразровя настройките, ако искаш и ти харесва тук се присъедини към блога ми, много ще се радвам :)

    ОтговорИзтриване