петък, 11 януари 2013 г.

Ръчно изработен свещник от корк и сизал




Доста често се ровя в интернет пространството с надеждата да намеря идеи за декорация и украса на дома си. И намирам доста интересни, евтини  практични идеи с най-обикновени неща, които могат да се намерят във всеки дом или най-малкото във всеки магазин за домашни потреби...Необходимо е малко свободно време, малко сръчност и мноооооооооооого въображение! Но пък можете да си направите уникални собственоръчно изработени декорации или дори вещи, които да ви служат в ежедневието, подпечатани с вашият стил и креативност. Ето каква идея открих, която смятам да реализирам - става бързо, лесно и е уникално красиво!
 Това е свещник от най-обикновена стъклена чаша....Ако решите и вие да си го направите ще са ви необходими още:

* тънък корков материал
* оризова хартия
* сизалов канап
* ножици
* тънка тел
* пистолет за топъл силикон
* стъклен съд – както казах например, стъклена чашка. 


Инструкции за изработка:

1. Срязваме три парчета канап. Две от тях сгъваме надве. 



2. Използваме пистолета за силикон, за да залепим парчетата в желаните мотиви. Това ще играе ролята на основа за стъкления съд.



3. Изчакваме да изсъхне като през това време изрязваме парче тел и я вграждаме в канапа, за да го оформим като гъвкав и твърд материал.





4. Вмъкваме телта в началото на канапа, като го провираме между нишките. Увиваме телта в посоката на сизаловите нишки. Прокарваме я чак до края на канапа. Целта е да направим краищата на основата гъвкави и твърди, за да можем да ги оформим в желаните мотиви.

5. Поставяме стъкления съд върху основата от сизал и оформяме страничните парчета канап. Огъваме ги настрани по желаните начини.




6. За да оформим детайлно парчетата канап, отделяме нишките и ги вързваме на възел. Някои нишки завързваме за съседното парче сизал, за да оформим клончета. Тук въображението ви трябва а се развихри.....


 След това идва още по-приятната част...оформянето на листенцата и цветчетата на нашето дръвче:
7. Изрязваме няколко парчета корк с формата на листа. Ако използвате самозалепващи се коркови повърхности, залепете върху тях парче тъкан или декоративна хартия и изрежете по форма.





8. Залепваме листата върху клонките с малко лепило в края на детайла. Захващаме краищата на канапа върху края на листата и леко ги прегъваме.





9. За цветчетата използваме малки парчета сизал и завързваме възел в края на канапа. Разнищваме нишките на сизала и късаме до 10-14 милиметра.





10. Срязваме дълги ивици от оризовата хартия, с широчина 5-8 сантиметра и дължина 45 сантиметра. Започваме да нагъваме хартията от единия край и стискаме с пръсти. Събираме хартиената ивица по ръба, за да оформим цветче.




11. Нанасяме малко лепило по ръба на хартиените ивици и ги залепваме за нишките на канапа. Оставяме възела да се показва отгоре и увиваме добре хартията под него.





Използваме стъкления съд за поставяне на декоративни свещи, за ефектни акценти или за ароматни сухи потпури. Можете да използвате отделни стръкове канап, вплетени с тел и с оформени хартиени детайли, като акценти за аксесоарите в интериорите, например като ги захванете с малко от канапа и го завържете на възел върху стъклен или керамичен съд, за завесите и тъканите, или върху дръжките на вратите и прозорците в дома си. Идеи много.....:) 
Ето и крайния резултат:






2 коментара: