четвъртък, 10 януари 2013 г.

Френска селска торта "Каприз"

Има дни в които просто имам муза за готвене и други, в които го правя по задължение...Е снощи определено имах муза, дали заради скучния от към излизане сезон или защото зимата си похапваме повечко. Та, реших да направя една торта, която бях прочела  някъде из многото рецепти у дома...И се получи доста приятна и вкусна. Изглежда малко пипкава и трудоемка, но всъщност не е. А и крайния резултат си заслужава!
 Ето и необходимите продукти:


За блата:
2 яйца,1 ч.ч. захар,1 ч.ч.брашно,1 ванилия,1 бакпулвер.Формата се застила с хартия и блата се пече на 180 градуса за 25-30 мин.Хартията се отстранява след изпичане и блата се връща във формата.
За крема:
3 яйца,1/2 л.прясно мляко,1 ч.ч.пудра захар,1 с.л.какао,3 с.л.брашно,10 гр.желатин, ванилия.

От тези продукти правим два отделни крема.
За крем 1:
Млякото се слага на котлона.Към него с непрекъснато бъркане се прибавя предварително разбитата смес от 3 жълтъка с 3.с.л.брашно разтворени с малко от млякото. Щом се сгъсти се отстранява и се оставя да поизстине.Прибавя се към охладеният крем 10 гр.предварително накиснат в хладка вода желатин.
За крем 2:3-те останали белтъка се разбиват с 1 ч.ч.пудра захар на сняг.

Двата крема се смесват и се разделят на две.Към единият се прибавя 1 ванилия,а към другия 1 с.л.какао.Във тортената форма върху леко сиропираният блат - със сок от компот или прясно мляко се редуват 2-та крема докато се запълни целият обем на формата.Слага се да стегне в хладилника за 24 часа.Отгоре се поръсва с крокан от 80 гр орехи и 1/2 ч.ч.захар.




2 коментара:

  1. Интересна рецепта!
    Правила съм Френска селска торта (Медовик),но тя е с точени блатове,
    така,че твоята рецепта ми превлече вниманието и си я записвам
    хубав петък
    поздрави

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Мириамс, много е лека и приятна :)
    Хубав уикенд :)

    ОтговорИзтриване