събота, 12 януари 2013 г.

Шоколадово, сладко...........полезно? Да! Защо не!? БИО домашен Twix!




Всички ние обичаме да си похапваме онези вълшебни шоколадови десертчета, които обаче са колкото вкусни, толкова и вредни за тялото ни. Аз поне винаги, когато ги видя на някоя витрина се изкушавам винаги с едно и също извинение..."Хайде сега, от едно нищо няма да ми стане"...Да, но днес едно, утре още едно и така всеки ден. А всички знаем до какво води редовното ядене на сладки десерти...ЗАТЛЪСТЯВАНЕ! Обаче открих начин хем да ми е вкусно и да задоволявам нуждата си от шоколад и в същото време да е с полезни и биологично чисти продукти. Ето една рецепта за домашен Twix, която открих от една страхотна блогърка, която е измислила рецептата!



Необходими продукти:




Домашен Twix (12 бр)




 1/2 ч. оризово брашно или елда
 1/2 арарут или тапиока
 2 с.л. кокосова захар
 3 с.л. ядково масло (butter) от слънчоглед или други ядки
2 с.л. кокосово масло
 1 с.л. смляно ленено семе с 2 с.л. вода (кисне се за 5 мин)
 1 с.л. ванилов екстракт
 За карамел:
100 г. накиснати фурми (около 6 бр)
 2 с.л. ядково масло (butter)
 1 ч.л вода
 щипка сол
 Шоколадово покритие:
 3/4 чаша разтопени шоколадови парчета ( БИО натурален шоколад) Аз препоръчвам ето този, но може да  намерите и по-добър. Аз предпочитам по-тъмен, но вие може да изберете и по-светъл:


Как да го приготвим?

Загрейте фурната на 180 градуса, през това време започнете подготовката за масленото тесто. Смесете в купа оризовото брашно, тапиоката и кокосовата захар, след това добавете ядковото масло, кокосовото и смляно ленено семе с 2 с.л. вода (което сте накиснали предварително за 5 мин. във вода).



Цялата смес разбърквате докато се получи гладко и плътно тесто, което да можете след това да оформяте с ръце. Ако ви е по-лесно можете да го объркате с ръце, може и с тел. 




Разделете тестото на 12 парченца, които ще са нашите бисквитки, като си късате от тестото горе долу около 1 и половина с. л. и го оформяте с длан на топка,  която после изтегляте като пръчица или фитилче м/у дланите си (около 7-8 см дълга) и сплесквате за да придобие формата на продълговата бисквитка, каквато има в основата на всеки Twix.





Поставете бисквитките върху хартия за печене в предварително загрятата фурна за 10 -15 минути, докато върховете им леко се напукат и  станат златисти. Когато са готови ги оставяме на страни за да изстинат. 
Междувременно сложете съставките за карамела в блендера и ги бъркайте докато се получи гладка, хомогенна смес. Ако сместа не е много гладка, просто добавете още една идея  вода и разбъркайте отново до хомогенизиране. 



Намазваме бисквитките с така приготвения карамел и слагаме за 10-ина минутки във фризера. 
Когато постегне карамела, слагаме върху така направените бисквитки пергаментна хартия (за да не нарушим повърхността им)  и правим леки браздички може и с тъпата част на ножа върху повърхността му за да стане после шоколада релефен, както е на истинския Twix. Махаме хартията и пак връщаме за 5 минутки във фризера. 



Сега е време да разтопите шоколада на водна баня, разбира се. 
Изваждаме бисквитките от фризера и ги нареждаме отново върху хартия. Внимателно поливаме отгоре с леко изстиналия шоколад, и леко го "разрошваме с върха на пръста си, за да не стане гладък от горе. Веднага след това връщаме вече готовите Twix-чета отново във фризера за 15-20 минутки да стегнат. 


Bon Apeti!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар