Всички ние обичаме да си похапваме онези вълшебни шоколадови десертчета, които обаче са колкото вкусни, толкова и вредни за тялото ни. Аз поне винаги, когато ги видя на някоя витрина се изкушавам винаги с едно и също извинение..."Хайде сега, от едно нищо няма да ми стане"...Да, но днес едно, утре още едно и така всеки ден. А всички знаем до какво води редовното ядене на сладки десерти...ЗАТЛЪСТЯВАНЕ! Обаче открих начин хем да ми е вкусно и да задоволявам нуждата си от шоколад и в същото време да е с полезни и биологично чисти продукти. Ето една рецепта за домашен Twix, която открих от една страхотна блогърка, която е измислила рецептата!
Необходими продукти:
Домашен Twix (12 бр)
1/2 ч. оризово брашно или елда
1/2 арарут или тапиока
2 с.л. кокосова захар
3 с.л. ядково масло (butter) от слънчоглед или други ядки
2 с.л. кокосово масло
1 с.л. смляно ленено семе с 2 с.л. вода (кисне се за 5 мин)
1 с.л. ванилов екстракт
За карамел:
100 г. накиснати фурми (около 6 бр)
2 с.л. ядково масло (butter)
1 ч.л вода
щипка сол
Шоколадово покритие:
3/4 чаша разтопени шоколадови парчета ( БИО натурален шоколад) Аз препоръчвам ето този, но може да намерите и по-добър. Аз предпочитам по-тъмен, но вие може да изберете и по-светъл:
Как да го приготвим?
Загрейте фурната на 180 градуса, през това време започнете подготовката за масленото тесто. Смесете в купа оризовото брашно, тапиоката и кокосовата захар, след това добавете ядковото масло, кокосовото и смляно ленено семе с 2 с.л. вода (което сте накиснали предварително за 5 мин. във вода).
Цялата смес разбърквате докато се получи гладко и плътно тесто, което да можете след това да оформяте с ръце. Ако ви е по-лесно можете да го объркате с ръце, може и с тел.
Разделете тестото на 12 парченца, които ще са нашите бисквитки, като си късате от тестото горе долу около 1 и половина с. л. и го оформяте с длан на топка, която после изтегляте като пръчица или фитилче м/у дланите си (около 7-8 см дълга) и сплесквате за да придобие формата на продълговата бисквитка, каквато има в основата на всеки Twix.
Поставете бисквитките върху хартия за печене в предварително загрятата фурна за 10 -15 минути, докато върховете им леко се напукат и станат златисти. Когато са готови ги оставяме на страни за да изстинат.
Междувременно сложете съставките за карамела в блендера и ги бъркайте докато се получи гладка, хомогенна смес. Ако сместа не е много гладка, просто добавете още една идея вода и разбъркайте отново до хомогенизиране.
Намазваме бисквитките с така приготвения карамел и слагаме за 10-ина минутки във фризера.
Когато постегне карамела, слагаме върху така направените бисквитки пергаментна хартия (за да не нарушим повърхността им) и правим леки браздички може и с тъпата част на ножа върху повърхността му за да стане после шоколада релефен, както е на истинския Twix. Махаме хартията и пак връщаме за 5 минутки във фризера.
Сега е време да разтопите шоколада на водна баня, разбира се.
Изваждаме бисквитките от фризера и ги нареждаме отново върху хартия. Внимателно поливаме отгоре с леко изстиналия шоколад, и леко го "разрошваме с върха на пръста си, за да не стане гладък от горе. Веднага след това връщаме вече готовите Twix-чета отново във фризера за 15-20 минутки да стегнат.
Bon Apeti!!!
Няма коментари:
Публикуване на коментар